HOME DAFTAR AHLI SHAKLEE BISNES SHAKLEE CONTACT

Monday, March 26, 2012

Judge???

a simple post

dalam hidup ni, kita tak dapat lari dari sifat nak judge orang. by just looking at their face, or by just knowing little things about them, we talk about something that we dont even know whether it is true or not.

kadang2 tu orang hanya melihat dari sudut luaran dan tak mendalami betul2 tapi terus judge.

macam mana kalau kita jumpa sorang budak nih yang mana dia sepatutnya bersekolah, but then dia tak sekolah, stop belajar. kita pun just cakap budak ni pemalas, tak fikir masa depanlah. tapi hakikatnya dia dari family yang miskin yang mana kalau dia belajar, family dia tak boleh makan sebulan sebab nak bayar yuran exam.

benda macam ni kalau kita tak tahu dan terus judge, and yang lebih buruk lagi cakap depan2 budak tu kau pemalas kau ni tak fikir masa depan ke bla bla... apa yang budak tu akan rasa? pastilah sedih kalau dia memang ada keinginan nak study macam kawan2 dia yang lain. dia pun nak jugak berjaya semua. tapi kita tahu je dia tak belajar dah, terus buat conclusion sendiri. not nice lah. depress kang budak tu tak pasal2.

tumblr_lkyrin4q8F1qcrsn7o1_500

source: tumblr

simple je kalau tak nak jadi macam ni. dont jump into a conclusion lah bila dapat tahu something atau melihat something depan mata without tahu perkara sebenar. barulah fair. terus judge sesuka hati? no no no...

ok, end here.

peace! :)

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI