HOME JADI PENGEDAR SHAKLEE RESEPI CONTACT

Thursday, September 17, 2015

Resepi Kek Carrot yang Senang!


Assalamualaikum, harini rasa nak share resepi Kek Carrot yang family and diri sendiri pun suka. Sebenarnya memang dah lama suka tapi asyik duk beli je, kenapa tak buat? Pernah buat sekali tapi tak jadi, haha stres je dah tu rasa geram tak cuba pun cari resepi lain dan try buat.

Sampailah 1 hari tu maklang ajak join Kelas Baking and Memasak. Time tu salah satu kek yang kami belajar, buat Kek Carrot lah. escited sangat, tu yang nak pergi hehe lagipun ada geng kan takdelah segan. Actually tu first time join kelas masak macam tu. Memang best, banyak ilmu baru yang dapat.

Lepas kelas tu, memang kerja buat Kek Carrot lah. Asal mengidam je buat hehe... raya pun kek tu la terhidang menggantikan Kek Coklat yang selalu jadi kebiasaan. Sebenarnya senang je buat kek ni, taktaula kenapa buat dulu tak jadi hehe... nak kena bayar seketul duit pergi kelas baru jadi ye



Ok, membebel je... ni lah resepi Kek Carrot dengan topping Cheese yang mudah tu...

Bahan- bahan:
  • 4 biji telur gred A/ 5 biji telur gred B
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 250g butter
  • 2 1/2 cawan carrot
  • 1 cawan walnut (dicincang)
  • secubit garam

Cara- cara buat keknya:

#Basuh carrot malam sebelum nak buat kek, sebab taknak bagi carrot ni basah tau
  1. Sagat carrot, cincang walnut, lepastu campur kan 2 bahan ni dengan garam. 
  2. Putarkan butter dengan gula dalam mixer sampai sebati
  3. Masukkan telur sebiji- sebiji. Putar sampai kembang
  4. Masukkan tepung sikit- sikit diselangi dengan carrot dan walnut sampai habis.
  5. Bila dah rata, masukkan dalam loyang untuk dibakar. Sebelum tu, loyang kek ni glis/ sapu dengan butter dulu tau atau nak mudah letak kertas minyak untuk kek.
  6. Bakar dengan suhu 170 degree dalam 40- 45 minit.

Bahan untuk Topping Cheese
  • 125g cheese
  • 65g butter
  • 65g gula ising
Putar je semua bahan- bahan ni, siap. Tapi jangan letak topping ni masa kek tengah panas. Biar kek sejuk dulu ok... lepas tu baru letak topping. Dah siap, letak dalam peti ais bagi dia set. Nak lagi cun, letaklah kepingan almond ke carrot sagat ke hehe...

Sebenarnya resepi untuk topping cheese ni saya bahagikan kepada setengah kandungan dia...sebab rasa macam banyak sangat topping dia, tebal, tak larat nak sapu haha... memang tak pro bab topping ni, sebab tu takde gambar kek penuh hihi comot... gambar sebelah ni guna topping yang kandungan sebenar tu.

kalau awak nak topping banyak semua kandungan cheese, butter dengan gula ising macam gambar sebelah ni boleh double kan ya :)

Oklah selamat mencuba! 

Wednesday, September 16, 2015

Malaysia Day Sale!

Assalamualaikum :)

Selamat Hari Malaysia semua rakyat Malaysia. Alhamdulillah pagi ni hujan renyai- renyai, nyaman dan sejuk je rasa. Lagi best layan ESP suam- suam dengan susu, memang rasa lemak berkrim walahhh enak! haha


Untuk yang tak gemar susu, jangan risau boleh tambah milo ke ribena ke nak blend buah letak dalam ESP pun boleh! Just enjoy it your way asalkan tak letak air panas atau air yang berkafein, sudahlah!

Cara paling baik, letak air putih, ESP dan shake shake shake! Penyerapan ESP lebih optimum kalau ambil plain ESP saje

Siapa yang tak minum susu tu jangan risau, ESP ni takde rasa susu pun, dia rasa macam vanilla... Customer yang tak minum susu dan soya pun cakap diorang boleh minum, siap cakap sedap lagi awak :)

Nak bagitau apa MANFAAT ESP ni.. Khasiat dia banyak! Yang utama ialah untuk KULIT CANTIK, MAINTAIN BADAN, KURUS dan BERTENAGA

Antara khasiat lain ialah..
🍓 memberi tenaga segera
🍓membantu untuk kuruskan badan
🍓 mencantik & menganjalkan kulit
🍓 kekal muda- agen antipenuaan
🍓 membaiki pigmentasi/jeragat
🍓 membantu pengeluaran susu ibu
🍓 membaiki memori
🍓 mencegah migrain

Sempena hari Malaysia ni, Mimi buat Promo tau, HARGA RUNTUH untuk setiap pembelian ESP dan mana- mana SET yang mengandungi ESP. 


Antara HOT SET yang ada ESP

  • SET KULIT ASAS : ESP + VITAMIN C + VITAMIN E + VITALEA
  • SET KULIT JERAWAT: ESP + VITAMIN C + ZINC + GARLIC + ALFALFA
  • SET KURUS: ESP + OMEGA + HERBLAX
  • SET SUBUR: ESP + GLA COMPLEX + ALFALFA + ZINC + VITAMIN E
  • SET HAMIL: ESP + B-COMPLEX + VITAMIN C + OSTEMATRIX + VITALEA

Ini cuma suggestion product je, untuk lain masalah, lain suppliment nya tau... untuk keterangan lanjut kena tanya saya direct ya... Siapa mention dia tau sale ni dari blog IN MY WORDS, saya bagi special gift ok :)

Jangan lepaskan peluang ya peminat tegar ESP! Untuk yang baru nak mencuba tu, time ni lah nak grab time harga runtuh, alang- alang harga murah ambil je 2, 3 tong buat stok sebab expired date tahun depan.

Untuk order, boleh hubungi saya melalui whatsapp, lebih cepat respons SYAMIMI 019-4135838/ pm Facebook Syamimi Fatin .Nak tengok banyak lagi produk Shaklee tengok di instagram @shaklee_bymimi ya

Till here, Have a good day...Selamat Bercuti :)

Sunday, September 6, 2015

7 Sebab Saya Jatuh Cinta dengan ESP

Assalamualaikum smile emoticon

Harini rasa nak sharing kenapa Mimi jatuh cinta dengan ESP ni, my favourite suppliment ever, memang taknak tukar dah!






Sedar tak sedar, hampir 3 tong ESP Shaklee dah Mimi consume... memang totally rasa berpuas hati sangat-sangat dengan perubahan positive pada diri. Mula- mula dulu minum sebab nak rasa lebih bertenaga, time tu student lagi biasalah final year pulak kan sebok kejar date line assignments, siapkan final year project. kadang rasa tak cukup nafas, penat sangat tapi kena jugak buat. Selalu bila pergi lab pagi sampailah ke petang, nak pergi lunch pun macam curi- curi masa jugak so nak cari suppliments yang bukan untuk bertenaga je tapi yang boleh bagi rasa kenyang lama.


Memang alhamdulillah rasa lebih bertenaga dan kenyang, petang baru lunch sekali dinner... jimat untuk student hehe... lepas dah jatuh cinta tu terus ambil sampai sekarang non- stop!



Selain bertenaga dan rasa kenyang, ada lagi kebaikan yang mimi dah rasa dari ESP lepas dah 3 tong pun consume :)



Kalau dulu kulit berjerawat, kini jerawat dah semakin berkurangan dan jarang tumbuh. Bila tumbuh pun cepat sangat kecutnya.
.
Kalau dulu parut jerawat susah nak hilang, ambil masa lah kan. nak sapu bio oil ke apa tak begitu rajin haha and sekarang almost takde kesan parut pada wajah. happy!!

Kalau dulu kulit berminyak gile, boleh goreng telur lagi tambah- tambah time bangun tidur, sekarang kulit kembali normal bangun pagi rasa lembab- lembab gitu heheh

Kalau dulu cepat lapar je kan memanjang nak mengunyah aje kerjanya, mengunyah tu kira wajiblah! sekarang lambat rasa nak lapar tu bila ambil ESP pagi- pagi tu yang berat turun hiks

Pori besar dulu kat muka dah makin mengecil, ni pun penyebab jerawat tau. Mimi ni boleh kata derah jugak so pori memang jelas nampak bila tak pakai bedak and krim. down je rasa...

Kalau dulu ngantuk je rasa time siang, sekarang tak dah sebab ESP bagi energy jugak tau takdelah lesu je.
.
Badan pun maintain aje takdelah naik menggila kalau makan ikut sedap anak tekak, seronok sangat. Yelah perempuan suka makan tapi tak suka berat naik hahaha



Disebabkan semua effect ni lah, mimi jatuh cinta dengan ESP. Terima kasih ESP kerana hadir dalam hidupku heheh serius memang berbaloi, waktu Mimi study dulu pun jimat duit consume ESP ni sebab tahan 2- 3 bulan kot! Dahlah ada banyak khasiat, awesome!



Jadi, awak yang nak ALL IN ONE SUPPLIMENT, Mimi recommend sangat ambil ESP nih, sekarang pun under promo. so sesuai sangat grab sekarang ni sebab harga murah daripada biasa. Expired date pun tahun depan, alang- alang tu buat je stock terus sebab beli 1 memang MURAH, beli 2, 3, 4, 5 lagilah murah! Beli 6 FREE 1 TONG TERUS!






Jom jatuh cinta sama- sama dengan ESP nih!



Dengan pembelian bulan ni Mimi bagi SPECIAL OFFER WITH LOTS OF FREE GIFTS, berminat hubungi Mimi terus ya inshaAllah consultation dan follow up yang baik untuk my dear customers :)


Trusted Shaklee Distributors
Syamimi Fatin
Whatsapp: 019-4135838
Wechat: syamimifatin
Instagram: @shaklee_bymimi
Facebook: Syamimi Fatin and Sweet Ivy Style page
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI